Friss topikok

Ki bámulja a madarakat?

2009.03.02. 17:46 negymadar

Felüljáró.

Címkék: bíróság leszarom négymadár

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://negymadar.blog.hu/api/trackback/id/tr84975788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JoGabor 2009.03.03. 15:47:59

Jó a rajz, és így igaz: amit ma magunk körül látunk, az a jog halála – vagy legalábbis eljelentéktelenedése. Azért tegyük hozzá, hogy ehhez a magukat tréfásan függetlennek nevező magyar bíróságok és ügyészségek is jelentősen hozzájárultak.
Sok példát tudna hozni mindenki, én csak egy „hazait” idézek.

A 2008. május 1-4- között tartott I. Szögedi Magyar Majális nevű rendezvényen Polgár Tamás (Tomcat) a nagyközönség előtt kijelentette, hogy „ott basztuk el 56-ban, hogy az ávósokkal együtt nem kötöttük fel a gyerekeiket is, mert tessék, ma ennek isszuk a levét. Ha újra akasztgatunk, nem szabad még egyszer elkövetni ezt a hibát. Nem szép dolog egy ötéves gyerek felakasztva, de nem kell odanézni”.

A Nyilvánosság Klub feljelentette az önmagát tréfásan Polgárnak nevező Tamást.
A hatályos jogszabály szerint a köznyugalom elleni bűncselekmények körén belül közösség elleni izgatást az követi el, aki nagy nyilvánosság előtt a magyar nemzet, illetve valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít. Ez a bűntett három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A Szeged Városi Ügyészség szerint azonban: „a bírói gyakorlat értelmében a gyűlöletre uszítás feltételei az alábbiak: az elkövető erőszakos cselekedet kifejtésére hív fel, a veszélyeztetett jogok konkrétak, valamint az erőszakos cselekedet közvetlenül fenyeget.”

És végül: „Így a hivatkozottak alapján jelen esetben törvényi tényállási elem (gyűlöletre uszítás) hiányában a hivatkozott bűncselekmény nem valósul meg, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint a feljelentést - mivel a hivatkozott cselekmény nem bűncselekmény - elutasítottam.”

A Csongrád Megyei Főügyészség a határozatot helyben hagyta.
Nem marad más hátra, mint gratulálni a tekintetes bíráknak a hivatkozott bírói gyakorlatért, az ügyészenek pedig a széles-látókörű, intelligens (olyan igazi magyarosch) határozatokért.

enigma58 2009.03.15. 18:02:41

Közismert ügyvédi szlogen, hogy kis hazánkban nem igazságszolgáltatás, hanem jogszolgáltatás van...
süti beállítások módosítása