Friss topikok

Ki bámulja a madarakat?

2011.06.01. 09:29 negymadar

Fordulat dolgainkban (1éves a kormány)

Címkék: koldus magyar mszp fidesz kormány kdnp jobbik karikatúra négy szakadék leszarom négymadár lmp

 

36 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://negymadar.blog.hu/api/trackback/id/tr622947965

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Viktor és az unortodox közgazdaságtan 2011.06.14. 16:09:57

Orbán Viktornak a Kronen Zeitung számára adott interjújából kellett (végre) megtudnunk, hogy milyen gazdaságpolitika várható Magyarországon a következő negyven évben. Hát ugyanaz, ami most. Ugyanis a jelenlegi gazdaságpolitikát és költségvetési szempon...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyutyka 2011.06.01. 11:26:31

Nagyon megfogtad a helyzetet.

hátmármindennicknévfoglalt 2011.06.02. 16:12:07

Kommunikáció, optika és fotoshop kérdése az egész. Így volt ez akkor is, amikor még Kádár bírta erővel.

zserbo 2011.06.03. 03:48:48

Koldus útirányt tévesztett ,lükverc irány Szemlőhegyi út a gyurcsany villa .

szempontpuska 2011.06.03. 10:05:36

@zserbo: A helyzet az, hogy ez már nem is biztos hogy rosszabb volna :-(

Silcon 2011.06.03. 22:32:54

@szempontpuska: be akarod előzni a görögöket az államcsőddel?

Silcon 2011.06.04. 14:36:56

@szempontpuska: a 8-ból 1 szakasz foglalkozik Bajnaival, az is csak részben. Az összes többi az "Orbán csomag" magyar és angol változatának összevetése. A cím nem fedi a tartalmat.

szempontpuska 2011.06.04. 20:35:04

@Silcon: azon mit sem változtat, hogy Orbán óta csak romlott a helyzetünk.

Silcon 2011.06.04. 22:19:41

@szempontpuska: a Galamus és a Mikroszkóp után a Vincent is anyagi gondokkal küzd? Pedig a gazdaság épp kezd feléledni.

A "jóléti állam"-ot világszerte kikezdte a globalizáció. Túl nagy elvárásaim nincsenek, emiatt nem is vagyok csalódott.

Gyurcsány visszatérése meg még viccnek is rossz. Mint egy II. Trianon. Ezt egy valamirevaló konteós már előre megmondhatta volna: ugyanaznap születtek...

szempontpuska 2011.06.04. 22:55:21

@Silcon: Ha ezt a mostanit jobbnak tartod...
akkor egészségedre

Silcon 2011.06.05. 12:25:17

@szempontpuska: pedig nektek is jó, segíti az életképes ellenzék kifejlődését :D Ha csak a jelenlegi MSZP-re és LMP-re telik, akkor már inkább a Patásördög.

szempontpuska 2011.06.05. 14:04:51

@Silcon: Nekem személy szerint nem jó.
Sőt rossz.
és ezen nem árnyal a fidesznyikek kétségbeesett rúgkapálása, hogy mindenkit aki nem orbánista összemossák az mszp-vel, lmp-vel vagy jobbikkal.

Silcon 2011.06.05. 15:24:00

@szempontpuska: "Nekem személy szerint nem jó."
Nekem meg az MSZP kormányok alatt nem volt jó. Átvert igavonó szamárnak éreztem magam. Családi pótlék és adókedvezmények megvonása, 40% körüli adókulcsok stb. Még ha értelmes dolgokra költötték volna... Most még legrosszabb esetben is 12:9 év a javatokra.

"összemossák az mszp-vel, lmp-vel vagy jobbikkal"
Pont ezért említettem az *életképes* ellenzéket. Mert ami most van, az nem az. Vakok közt félszemű a király, ennyi.

szempontpuska 2011.06.05. 16:52:07

@Silcon: Demokrácia, állampolgári jogok, népszavazás, alkotmánybíróság, média, nyugdíj, eladósodottság, gazdaság, nemzetközi hírnév.... Csak tudnék egy dolgot, amiben most jobb (vagy legalább nem rosszabb a helyzet), mint azelőtt. Már az országzászlókat leszámítva...

:-)

Silcon 2011.06.05. 18:03:07

@szempontpuska:
Demokrácia: "a demokráciának alapvetően csak két posztulátuma van: 1) a politikai egyenlőség (egyenlő szavazati jog) és a 2) többségi elv (a többség uralma). Mindebből pedig nem következik sem az alkotmányos jogok tisztelete, sem a hatalmi ágak megosztása, sem a törvény uralma" Megadja Gábor, konzi.

Állampolgári jogok: USA 09/11 -> Patriot act. HU 2006.10.23.

Népszavazás: hát az EU alkotmányozás során sok ország beégett vele. Úgy tudom alapvetően nem változtak a szabályai.

Alkotmány és -bíróság: sok afrikai országnak gyönyörűen megfogalmazott alkotmánya van, csak épp magasról tesznek rá. Az angoloké meg speciel le sincs írva, mégis jól elvannak. Szóval nem ezen múlik. A "láthatatlan alkotmány"-nak köszönhetjük a Zétényi–Takács törvénytervezet elmeszelését és a posztkomcsik ámokfutását.

Média: '89 után megmaradt a baloldal médiatúlsúlya, akkor a ma síró-rivók közül senki sem reklamált emiatt. Most így, hogy a jobboldal felé billent a mérleg, kissé hiteltelenek. Az arány pedig közel nem olyan rossz, mint 20 éve volt.

Nyugdíj: volt, van, lesz, max. nem túl sok, takarékoskodni kell, önként. A manyup felszámolása érthető. A manyupba irányított pénzt hitelből pótoltuk. A manyup pénz (jó esetben) hozott infláció+1%-ot, a hitel meg kb. infláció+3% volt. Nettó bukás.

Eladósodottság: ez nem Orbánék sara.

Gazdaság: növekedőben vagyunk. Az más kérdés, hogy a plafon ebben a szerkezeti formában max. 3-4% lehet.

Nemzetközi hírnév: akkor volt kiváló, amikor fillérekért privatizáltunk és mindenki előtt hasraestünk. Ebből nem kérek. Az alkotmányból már nem volt akkora csinnadratta, mint a médiatörvényből. Ott is apróságokon ment a vita, holott hoztak példát máshonnan (francia, olasz), ahol nagyobb gondok vannak, csak ugye ők túl nagyok, hogy egrecíroztassák. (Ld. még romaügy: nálunk mekkora balhé van belőle, az említett két ország meg simán kirakta őket.)

szempontpuska 2011.06.05. 18:53:17

@Silcon:
Demokrácia: A Demokrácia nem a többség uralma a kisebbség felett. Jóval több annál, szabadságjogok és garanciák egész rendszere amely korlátozza a hatalmat. Ezen a téren jelentőset léptünk vissza.
Romlott a helyzet.

Népszavazás: "A népszavazás azt jelenti, hogy Magyarországon senkinek sincs joga az emberek megkérdezése nélkül és az emberek ellenére reformokat bevezetni. (...) Úgy nem működik a dolog, ahogy a kommunista rendszer örökségeként itt maradt szocialista reflexek diktálják. Ez a politika legyengíti Magyarországot. A reform útja egyeztetés, konzultáció, döntésekbe való bevonás. Ezek a kulcsszavak. A demokrácia arról szól, hogy nem engedjük, hogy akaratunk ellenére boldoggá tegyenek bennünket. Egykori angoltanárom is mindig azt mondta, ne tégy jót mással a megkérdezése nélkül, hátha más az ízlése". (2007. június 29., Index-interjú)

Tovább korlátozták - rosszabb a helyzet

Alkotmány és -bíróság: "Magyarország olyan ország, ahol az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek. Nincs kibúvó, kiskapu, ez a magyar demokrácia egyik vastörvénye." (2007. június 29., Orbán interjúja az Indexnek.

Az Alkotmánybíróságot is korlátozták - rosszabb a helyzet

Média: A jobboldali média éppen ellenzékben épült ki. Mert lehetségessé tette a paritásos elv, a parlamenti ellenőrzés, a Médiahatóság a parlamenti pártok egyenlő részvételével működött.

Ma a Médiatanács színfideszes pártkatonákból áll.

A sajtó felett a bíróság gyakorolta az ítélkezést. Mostantól a Médiatanács teszi

A helyzet itt is rosszabb lett

Nyugdíj: Nem lesz. Felélte az állam, a magánnyugdíjpénzeket lenyúlta a hatalom és MÁVra BKV adósságra még az idén elkölti.

A helyzet itt is rosszabb

Eladósodottságez nem Orbánék sara:
De már márciusban rekordszintet ért el az államadósság. Azóta leminősítettek bennünket, az IMF-nél drágábban felvett adósságból most - már immáron - ugyanúgy megszorítások jönnek.

Magyarország ma joban eladósodott mint egy évvel ezelőtt - ebben is rosszabbul állunk

Gazdaság: növekedőben vagyunk:
A növekedés a családi ezüst eladásából ered. Semmiféle struktúraváltás nem történt ami növekedést generálhatott volna. Semmi

Legalább olyan szarul állunk

Nemzetközi hírnév:
Az orbán féle ellenzék kedvenc vesszőparipája volt. Helyreállítani Magyarország tekintélyét, megerősíteni helyét Európában.

"Magyarország a mai napon megerősítette a demokrácia melletti elkötelezettségét, helyét Európában és az Európai Unióban" Orbán Viktor a választások éjszakáján a Vörösmarty téren

A helyzet ... nem is mondom, elég evidens :-)

Szóval akkor akad valami amiben javult a helyzet?
:-)

zserbo 2011.06.06. 14:02:51

@szempontpuska: ha rosszul élsz menj a szocikhoz ott vannak azok a pénzek amivel nem tudtak elszámolni és hiányzik a gazdaság fellendítéséből ,kérd vissza tőlük .Beszéld meg bajnai elvtárssal a 20 milliárdos adósságot amivel az országot terhelte hova lett, pénznek nyoma veszett nem kaptál belőle egy petákot se, az ország gazdasági helyzetét tönkre tette ,persze most nektek kéne jó lét ,meg mi más ,most fizeted meg a szocikra való voksolást ,nagy ára van , rosszabbul élsz ,,,,tőled is leperkálják az adósságra való részed, vagy ugy gondoltad csak jó tartozik rád , én például nem érzem a te általad felvázolt rossz életszínvonalat,nem várok csodát ,de nem csüggedek ,mert a gyurcsany-bajnai korszaknál csak jobb élet jön.

szempontpuska 2011.06.06. 15:41:17

@zserbo: Továbbra sem látom mitől jönne jobb.
Mert a komcsizástól biztosan nem...

Silcon 2011.06.08. 22:04:49

"garanciák egész rendszere amely korlátozza a hatalmat"
... és gúzsba is köti. Ld. MDF-SZDSZ paktum szükségszerűsége.

"akaratunk ellenére boldoggá tegyenek bennünket"
A verziódban pont a fodítottja történik, azt sem szabad?

"Tovább korlátozták"
Általános tendencia. Valamiből vissza kell fizetni a válságkezelés költségeit. A nagy jóléti nyugati államok adóssága is elszállt.

"Az Alkotmánybíróságot is korlátozták"
Gazdasági kérdésekben. Mint említettem a "láthatatlan alkotmány" alapján hozott döntései a szememben hibásak. Elvem a győztes mindent visz: egy kormány az ésszerűség határain belül kapjon szabad kezet, majd a következő választáson ítélkezünk. Fékek és ellensúlyok = koloncok és béklyók.

"Médiatanács színfideszes"
Nálunk a parlament választja, van, ahol a kormány nevezi ki. Na bumm. Önmagában ez még nem bizonyítja az elfogultságot.

"bíróság gyakorolta az ítélkezést. Mostantól a Médiatanács"
Amit bíróságon meg lehet támadni, végül Stassbourgig lehet szaladni.

"Nyugdíj: Nem lesz. Felélte az állam"
Leírtam, a manyup országos szinten nettó bukást hozott. Kiszámoltam, 10 év 9,5%-os manyup befizetéseim hozammal együtt kb. egyéves jövedelmet biztosítanak. Az állami rész nékül nagy baj lett volna. A teljes nyugdíjjárulékkal 24%-al számolva még nagyobb a gáz. Eleve baj volt az arányokkal: a járulék 40%-a ment a manyupba, de 75%-ot adott volna az állam.

"márciusban rekordszintet ért el az államadósság"
Az egész éves számol a manyup pénzekkel, amelyek még nem folytak be.

"az IMF-nél drágábban felvett adósságból"
Elegánsan megfeledkezel annak a hitelnek a "kapcsolt részei"-ről. Amit cserébe elvártak volna, az nagyobb kárt okoz, mint a magasabb lamatláb. Mutass már egy! országot, amely az IMF beavatkozása után max. 2-3 évvel sikeres lett.

"növekedés a családi ezüst eladásából ered"
Mit adtunk el? A privatizációt hivatalosan lezártnak tekintik.

"Helyreállítani Magyarország tekintélyét"
"A helyzet ... nem is mondom, elég evidens :-)"
Szokatlan volt, hogy a maximális szervilizmust követően máról-holnapra kiálltunk érdekeink mellett.

A gazdaság állapota fogja eldönteni 2014-ben a kérdést. (Nálam biztosan.) Ha megy a szekér, igazolja őket, ha nem, akkor bármi lehet. Az ellenzék jelenlegi állapotában komoly változásnak kell bekövetkeznie ahhoz, hogy esélyesek legyenek. A mai arányok mellett a Fidesznek simán meglenne a feles többség. Lehet papolni szabadságjogokról meg mindenféle magasröptű eszmékről, ha üres a zsebed, sokra mész vele.

Silcon 2011.06.08. 22:22:33

torokgaborelemez.blog.hu/2011/06/08/371_mive_tesz_az_igazsag
"két dolgot várhatnánk. Egyrészt azt, hogy mindazok, akik az elmúlt években élharcosai voltak a gazdasági liberalizmusnak, most üdvözlik és elismerik a kormány ezen lépéseit. Másrészt, hogy mindazok, akik az elmúlt években felemelték a szavukat a neoliberális megoldások és a megszorítások ellen, most határozottan tiltakoznak. Néhány apró példa - mint Kóka János lelkes támogatása, vagy egy-két érdekvédelmi szervezet következetes fellépése – ellenére, persze nem meglepő módon, teljesen mást látunk. Akiknek – elvi alapon - támogatni kellene, kikérik maguknak, hogy egy lapon említsék őket és törekvéseiket ezzel a kormánnyal. Akiknek pedig – szintén elvi alapon - ellenezniük kellene, egyszerűen nem hajlandók észrevenni a nyilvánvalót.

Az okot kitalálni nem nehéz: nem az a fontos, hogy mit, hanem az, hogy ki..."

szempontpuska 2011.06.09. 09:37:25

@Silcon:
garanciák egész rendszere amely korlátozza a hatalmat"
... és gúzsba is köti. Ld. MDF-SZDSZ paktum szükségszerűsége.

Ezt nem igazán értem. Az alkotmányos garanciák, azok a jogintézmények amelyek az állampolgárt védik a mindenkori hatalommal szemben.. hogy jön ehhez az MDF-SZDSZ paktum???

A jogállam igenis korlátokat jelent egy demokráciában. Ettől demokrácia

""akaratunk ellenére boldoggá tegyenek bennünket"
A verziódban pont a fodítottja történik, azt sem szabad?"
Mi az én verzióm? :-O

""Tovább korlátozták"
Általános tendencia. Valamiből vissza kell fizetni a válságkezelés költségeit. A nagy jóléti nyugati államok adóssága is elszállt."
CSak hogy ne feledd: ezen a ponton a népszavazásról beszéltünk. Ami éppen a mai hatalompártnak az egyik legerősebb eszköze volt - amíg ellenzékben volt.
Válságkezelésről pedig annyit, hogy egy év alatt csak rontottak a helyzeten.

"Az Alkotmánybíróságot is korlátozták"
Gazdasági kérdésekben."
A 300 Ft-os népszavazásuk után ez több mint szemforgató....

"Elvem a győztes mindent visz: egy kormány az ésszerűség határain belül kapjon szabad kezet, majd a következő választáson ítélkezünk."
Ez a győztes mindent visz nagyjából a pártállamba navigált bennünket. A hatalom ellenőrizhetetlen, átláthatatlan, visszamenőleg szabályoz Alkotmányt, gyülekezési, népszavazási, sztrájk törvényt kénye-kedve szerint módosít összevissza, befolyásolja a bíróságokat, rátelepedik az ügyészségre, ÁSZ-ra, Alkotmánybíróságra, felszámolj az OÉT-t és a választási játékszabályokat is úgy módosítja, hogy leválthatatlan legyen. Ennek semmi köze sem az ésszerűséghez, sem a gazdasághoz.

"Fékek és ellensúlyok = koloncok és béklyók."
Egy olyan - belülről is - abszolutista felfogású embernek/erőnek aki és ami kizárólag a saját álláspontját tekinti legitimnek, annak kompromisszum csak béklyó. Mások ezt úgy hívják: konszenzus-kompromisszum

""Médiatanács színfideszes"
Nálunk a parlament választja, van, ahol a kormány nevezi ki."
Na bumm. Önmagában ez még nem bizonyítja az elfogultságot."

A szabályozásnak azt kell garantálnia, hogy semmilyen politikai erő ne befolyásolhassa a médiát, a médiairányítást. Ez a törvény viszont egyenesen garantálja, hogy a pártkatonák (vö: pártállam) döntsenek mindenről. Az eredmény máris látható, nem kell bizonyítani: Közmédia és frekvenciaosztás.

""bíróság gyakorolta az ítélkezést. Mostantól a Médiatanács"
Amit bíróságon meg lehet támadni, végül Stassbourgig lehet szaladni."
Ez is egy jobboldali toposz. Kamu. Bírósághoz csak eljárási kérdésben lehet fordulni, tartalmiban nem. Arra a bíróságnak - a törvényük értelmében - nincsen többé hatásköre.

""Nyugdíj: Nem lesz. Felélte az állam"
Leírtam, a manyup országos szinten nettó bukást hozott. Kiszámoltam, 10 év 9,5%-os manyup befizetéseim hozammal együtt kb. egyéves jövedelmet biztosítanak. Az állami rész nékül nagy baj lett volna. A teljes nyugdíjjárulékkal 24%-al számolva még nagyobb a gáz. Eleve baj volt az arányokkal: a járulék 40%-a ment a manyupba, de 75%-ot adott volna az állam."
Olvasgass egy picit! Éppen most bukik meg ez a toposz a visszafizetések során. Egyébként meg ha olyan rossz volt - elég lett volna lehetséget nyújtani a visszalpésre annak, aki akar. Ehhez képest az mnyp tagokat megzsarolták és a maradókat kiközösítették (a járadékfizetési kötelezettségük megmaradt)

A lenyúlt pénzt már az idén elköltik. Miből lesz nyugdíjam 20 év múlva? Már most nincs meg rá a fedezet.

""márciusban rekordszintet ért el az államadósság"
Az egész éves számol a manyup pénzekkel, amelyek még nem folytak be."
Ez is csak egyszeri bevétel (családi ezüst). Most viszont már befolytak, júniusra meg gigahiányt (500 Mrd Ft) jósol a Matolcsy minisztérium. Ez a 16%-os adó ára. De mi lesz jövőre?

""az IMF-nél drágábban felvett adósságból"
Elegánsan megfeledkezel annak a hitelnek a "kapcsolt részei"-ről. Amit cserébe elvártak volna, az nagyobb kárt okoz, mint a magasabb kamatláb. "
Halljuk miről beszélsz! Mik azok a kapcsolt részek???

"Mutass már egy! országot, amely az IMF beavatkozása után max. 2-3 évvel sikeres lett."
Mert így 2-3 év múlva siker lesz? Miből? Struktúrális változtatások nélkül?

""növekedés a családi ezüst eladásából ered"
Mit adtunk el? A privatizációt hivatalosan lezártnak tekintik."
jah. Inkább államosítás megy. A családi ezüst a magánnyugdíjpénzek mint tartalékok egyszeri betolása az idei költségvetésbe. Jövőre mit tolnak be?

""Helyreállítani Magyarország tekintélyét"
"A helyzet ... nem is mondom, elég evidens :-)"
Szokatlan volt, hogy a maximális szervilizmust követően máról-holnapra kiálltunk érdekeink mellett."
Úgy érted a kormány érdekei mellett. Mert én nem nagyon látom milyen egyéb érdeket védtek meg...
Ez is csak egy üres lózung, kardcsörtetés beszólás - hozadék nélkül.
Kufelé meg kettősbeszéd, "elrontott" angol nyelvű verziók, külföldön mást mond Orbán mint itthon, előbb kapnak nyilvánosságot intézkedések, mint a hazai sajtóban, mégis milyen érdekeket védett meg ez a kormány?

"A gazdaság állapota fogja eldönteni 2014-ben a kérdést. (Nálam biztosan.) Ha megy a szekér, igazolja őket, ha nem, akkor bármi lehet. Az ellenzék jelenlegi állapotában komoly változásnak kell bekövetkeznie ahhoz, hogy esélyesek legyenek. A mai arányok mellett a Fidesznek simán meglenne a feles többség. Lehet papolni szabadságjogokról meg mindenféle magasröptű eszmékről, ha üres a zsebed, sokra mész vele. "
Ezzel az alapjaiban kádárista személettel sem érte egyet ("Ha tele az emberek gyomra, nem politizálnak"),de annak még nyoma sincs, hogy jobban mennének bármilyen szinten (gazdaság, jogállam, demokrácia) a dolgok, sőt! a legjobb eetben is legfeljebb ugyanúgy, de inkább rosszabb minden elemében.

Ideig óráig még bízhatnak az ellenzék tehetetlenségében, aztán az egész (hiteltelen) parlamenti elit mellett elrobog a valóság.

Silcon 2011.06.12. 12:36:42

"hogy jön ehhez az MDF-SZDSZ paktum?"
Úgy, hogy a '89-es alkotmányról élesüzemben pikk-pakk kiderült, hogy annyi benne a fék meg ellensúly, hogy lehetetlenné teszi a kormányzást.

"A jogállam igenis korlátokat jelent egy demokráciában."
Tehát pl. a rendvédelmisek erősen könnyített nyugdíjazásának bevezetésekor képletesen jól pofánverték a többi melóst, az rendben volt? Most amikor korrigálják a hibát, az jogsértés. Ráadásul ebben az esetben 2006 ősze és a magántulajdon elleni bűncselekmények alacsony felderítési mutatója miatt a közhangulat nem épp kedvező az egyenruhásokra nézve. Kis szemelvény a világból, máshol hogy működik ez a dolog: www.euroastra.hu/node/50485 Amikor a jog és az erkölcs ütközik, melyik a követendő? Ajánlott olvasmány: Antigoné.

"a népszavazásról beszéltünk"
A híres-hírhedt népszavazás alapvetően nem gazdasági kérdésekről szólt, hanem Fletó menesztéséről, csak a miheztartás végett. Akurtán-furcsán végigvitt folyamatra azért volt szükség, mert nem volt más jogi lehetőség az ámokfutás megakadályozására. Még így sem jött be.

"politikai erő ne befolyásolhassa a médiát"
A törvény EU konform, tehát ha most sem megfelelő, akkor az irányelvekkel van baj, tessék Brüsszelhez fordulni. A médiapiac változásáról meg csak annyit, hogy hullik a férgese, a piac tesz a dolgát, ez is baj?

"MNYP"
Továbbra is fenntartom: a teljes mérleg negatív.

"egy év alatt csak rontottak a helyzeten"
Az adatok szerint nem: www.brokerblog.hu/2011/05/16/a-nap-grafikonja/

"a pártállamba navigált bennünket"
Nem, mert ott a kormány nem volt leváltható. A demokrácia elég tág fogalom, sok minden belefér, lehet példát hozni erre is, arra is. A két fő alapismérvet ld. fent. A klasszikus demokrácia csak kisméretű közösségekben működőképes (görög városállamok). Legjobb példa a polgármester választás: nagyvárosokban a pártszínek alapján döntenek (a szabályt erősítő kivétel: Esztergom), kistelepüléseken az Ember számít. Hivatalból járok sok faluba.

"befolyásolja a bíróságokat"
Ők koccintottak, én repültem: www.magyarhirlap.hu/velemeny/ok_koccintottak_en_repultem.html
10 vagy még több éve futó perek, furcsa ítéletek (Prinz, Mór). Az a híres függetlenség nálunk nem minőséghez, hanem kiskirályságok kialakulásához vezetett. Miért is nem lett főbíró Havasiné Orbán Máriából? Mit is akart a hölgy?

"úgy hívják: konszenzus-kompromisszum"
Ez ment 20 évig, az eredmény nem szorul magyarázatra.

Mik azok a kapcsolt részek?
A szentháromság: privatizálj, deregulálj, liberalizálj. Amiről már a Világbank is beismerte, hogy hiba volt. Akik nem ezt követték (Csehek, Szlovének), kicsit jobban állnak mint mi.

"Úgy érted a kormány érdekei mellett."
Vegyük a MOL esetét. A nagy nemzetközi szabadpiacon valamiért mégis büdös az orosz tőke, pedig állítólag a pénznek nincs szaga. Meghatározó, 20% feletti orosz tulajdonrésszel a további terjeszkedés gyakorlatilag lehetetlenné vált volna. A reptér maradék állami részét viszont eladták. Ezek a lépések ésszerűnek tűnnek.

"de annak még nyoma sincs, hogy jobban mennének bármilyen szinten (gazdaság, jogállam, demokrácia) a dolgok"
Az erdőből kijönni legalább annyi ideig tart, mint bemenni. Mennyi idő alatt tudsz elverni egy milliót és mennyi idő alatt tudsz megspórolni ennyit? 2013-ra kifutnak a válságadók, akkor tisztábban lehet látni, hogy mi a helyzet.

szempontpuska 2011.06.14. 08:04:40

@Silcon: Bocs, de amit leírtál nem egyéb, mint betanított lózungok és csúsztatások keveréke, amiről beszélgettünk eredetileg, ahhoz nincs sok köze (lásd utolsó bekezdésed homályos hitvallása).
Ami itt történik: a teljes államigazgatást, a közigazgatást, az állami vállalatokat, az igazságszolgáltatást, a közmédiát, a tudományos és a művészeti életet átszövő nepotizmus, egypártrendszerű irányítás, az alkotmányos jogok korlátozása, az állampárt hatalmának évtizedekre szóló bebetonozása.
Jele sincs, nyoma sincs annak, hogy kifelé indulnánk a katyvaszból. Sajnos inkább az ellenkezője.... A legfrissebb - 40 évre bebetonozott - Orbánhatalomról pedig annyit: Képzeld el, ha valaki 1971-től mostanáig rögzítette volna az adószabályokat és sarkallatos törvényeket...

Silcon 2011.06.14. 23:09:32

@szempontpuska:
Lózungok a 100 lépés meg a 48 pont stb. voltak. Ej, de könnyedén túl tudsz lépni +30% államadósságon és a PPP-k következményein.

Nagyon helyesen, tanultak a hibáikból. '98-ban nem csináltak nagytakarítást, bezzeg Megyóék '02-ben nem feledkeztek meg róla. A teljes átalakítás szükségszerű, a bebetonozás vitatható. Ha nagyon elcseszik, akkor meglesz a protest szavazatokból a másik oldal 2/3-a. A gazdasághoz még csak most keverik a betont (azaz a törvényt), esetleg tudsz már valamit? Az államadósság alkotmányban való említése rendben van. Kunczemacinak még nem volt 2002-ben ígéretszámlálója vagy mifenéje?

"az állampárt hatalmának"
Ez itt fent, mintha valami csúsztatásféle lenne :)

Már Antall is kapott rendesen, de a gőzhenger '98-tól indult be az MSZP-SZDSZ részéről. Patásördög, ugye. Csak arra nem számítottak, hogy a meccset ők fogják végleg elbukni, úgyhogy semmi sajnálatot nem érzek. Az is tény, hogy az első Orbán kormány volt az első 20 év legeredményesebb kormánya.

Ja, a médiatörvény meg már EU konform, le lehet szállni róla. Azért az az Index kontra Vásárhelyi per... mintha hájjal kenegetnének :)

A magyar gazdaság elég nyitott. www.vg.hu/gazdasag/nyitott-a-magyar-gazdasag-86570 Egy kormány ilyenkor csak a feltételeket teremtheti meg, más módon beavatkozni nem nagyon tud. Az adózás már nagyjából rendben van, ha Navracsicsék gatyába rázzák a bürokráciát is, akkor az alapok meglesznek. (Tőlem lehet progresszív adó, ha max. 25% a felső kulcs. Be kéne itt fejezni a populista szövegeket, hogy fizessenek a gazdagok. Azok pont nem fizetnek, mert ezer módjuk van kikerülni az adózást. Fletó se majd 40%-os SZJA-val adózott, hanem osztalékadóval.) A nagy elq.. meg akkor kezdődött, amikor eltörölték a minimálbér adóját. Magyar viszonyok között felhívás keringőre. Ehhez képest a mostani visszahozása egész tűrhetően sikerült.

szempontpuska 2011.06.15. 10:30:14

@Silcon: Nem tudom miből gondolod, hogy azokon túllépnék, talán nem éppen azért volna a (mindenkor) aktuális kormány, hogy a jelent rendbe tegye és ne visszafelé mutogasson? Egy év elmúltával valami sajátot is fel kéne mutatni, kevés az elmúltnyolcévezés, az ilyesmihez egyrészről nem kell kormányra kerülni, másrészt ezzel maguknak állítanak mércét - márpedig ez pl. Megyót illetően nem valami magas kihívás :-)

A nagytakarítást illetően felhánytorgatni ezt elég vicces. Elfogadom - bár bizonyos szintű agyhalál kell az azonosuláshoz - hogy valaki magáénak vallja az összes fidesz káder függetlenségét, de a Főügyész, PSZÁF elnök, közmédia elnökök, APEH elnök, MLSZ elnök stb. komiszárkodása már 98-ban sem volt ismeretlen jelenség és azóta is tart, egy különbséggel: most már nyíltan és arcátlanul.

ÁSZ elnök, Alkotmánybíróság, Költségvetési Tanács, APEH elnök, Főügyész, Médiahatóság, közmédiumok, Posta, Szerencsejáték Zrt, Opera, Földrajzi Név Bizottság, Meteorlógiai Intézet, Fesztiválközpont, a színházak, MTI, Hungarofest, rendőrfőkapitány, MTI, KÖH, NFÜ és a végtelenségig sorolható állami intézmények legkülnfélébb szintű vezetői mutatják, hogy a pártállamban semmiféle túlzás, vagy csúsztatás nincsen.

Elsődleges szempont, a fideszhez való lojalitás, elkötelezettség. Ez a pártállam.

és rövidesen terítéken a bíróságok meg az ombudsmanok, amivel a kormány leépíti a jogállamiságot, vagyis az egyén, a társadalom védelmét a hatalommal szemben.

A Médiatörvény EU-konformitásával kapcsolatban csak mosolyogni tudok. A blogunkon erre a címkére klikkelve megtalálhatod a részletezett véleményemet poszt terjedelemben ha érdekel...

A gazdaságot illetően - ami az eredeti téma - azt látom, hogy egy év, a ciklus negyed eltelt és rosszabbul állunk. Leminősítésben, kilátásban, államadósságban amire nem mentség, hanem sokkal inkább súlyos vád, hogy még bele sem kezdtek.

Silcon 2011.06.15. 22:48:46

@szempontpuska:
"Egy év elmúltával valami sajátot is fel kéne mutatni"
Új alkotmány, egykulcsos adó, kisebb parlament, kisebb önkormányzatok, csökkentett létszámú fb-k és igazgatóságok stb. stb.

Az állami cégeknél teljesen egyértelmű a csere. Csányi vagy Demján MLSZ elnöksége már régebben is felmerült. A művészvilágban is megszűnt a balos túlsúly, de Alföldi maradt, nem Eperjes lett a diri Győrben. Azt még értem, hogy belekerült a Földrajzi Név Bizottság, no de a rendőrfőkapitány mindig is bizalmi állás volt. ebben az egyedüli ami nem tetszik, az az igen hosszú időre szóló kinevezés. 6 évnél tovább nem szabadna lennie senkinek sem - és max. kétszer -, mert az a korrupció melegágya. A nemzetközi multik nem véletlen "utaztatják" pár évente a nagyon-nagyfőnököket.

Most is azt mondom 4 évig a lehető legnagyobb szabad kéz, aztán döntünk, hogy folytathatják-e. Ez sajnos most nem járható út, ahhoz túl nagy az ellenségeskedés. '98-óta megy ez a játék, egyszer már borítani kellett, sőt, hamarabb kellett volna.

"Elsődleges szempont, a fideszhez való lojalitás, elkötelezettség. Ez a pártállam."
Nem pártállam - mint már említettem -, az akkor lenne, ha nem lennének leválthatók. Az meg teljesen megszokott a gazdasági életben is, hogy az új főnök maga válogatja meg, kivel akar dolgozni - értve ezalatt az alacsonyabb beosztású vezetőket.

"terítéken a bíróságok"
Azt már 20 éve meg kellett volna lépni. A több száz 2006 őszi elsőfokú ítélet majd mindegyike felmentéssel végződött másodfokon. Évekig húzódó perek, következmény nélküli súlyos baklövések, OIT kiskirályság, ez is volt már...

Média: nem történt semmilyen kirívó eset. Az, hogy nincs lóvé a ballibnek az az ő problémájuk. A jobbos sajtó túlélt 8 évet, ők meg kimúlnak egy év után? Orbán se szólt, hogy ne vegyünk népszabót meg hócipőt.

A gazdaságban annyi gond lehet, hogy ezeket a lépéseket már későn tettük meg. Még nem egyértelmű, hogy vége a válságnak, nem indultak meg komolyabb beruházások. (Pár autógyár-fecske nem csinál nyarat.) Meg kellett lépni, mert ha nem tesszük, akkor nem csak az orvosok és a kutatók, hanem a tehetségesebb, kvalifikáltabb emberek is elhúznak.

HaKohen 2011.06.16. 20:56:01

@Silcon:

"Gyurcsány visszatérése meg még viccnek is rossz. Mint egy II. Trianon. Ezt egy valamirevaló konteós már előre megmondhatta volna: ugyanaznap születtek..."

Gyurcsány tényleg elmúlt 90 éves? Nahát!

Silcon 2011.06.16. 22:43:00

@HaKohen: A nap stimmel, az év nem.

szempontpuska 2011.06.17. 17:59:29

"Új alkotmány, egykulcsos adó, kisebb parlament, kisebb önkormányzatok, csökkentett létszámú fb-k és igazgatóságok stb. stb."
Pártalkotmány amely a pártállam hatalmát igyekszik bebetonozni, egykulcsos adó, amely cca. 500 Mrd Ft-os bevételkiesést okozott az Államnak, amely eközben drágább és nagyobb lett, a kisebb parlament - amelynek javaslatát egy párszor maguk tagadták meg, de majd a választási törvénnyel lesz egy kis gerrymandering...

"Az állami cégeknél teljesen egyértelmű a csere"
Kivéve amikor az övéiket váltogatták le, de nem is ez a lényeg, pontosan tudod, hogy nem csak a cégekről beszéltem (Eperjes buktája fideszes belharc, akárcsak Koltay kirúgása)

"'98-óta megy ez a játék, egyszer már borítani kellett, sőt, hamarabb kellett volna" Az ÁSZ, ALkotmánybíróság, Médiahatóság, Ombudsmanok pl. 90 óta paritásos alapon illetve ellenzéki közreműködéssel voltak választhatók, beleértve a szoci-szdsz 74%-os parlamenti többség időszakát is...

""Elsődleges szempont, a fideszhez való lojalitás, elkötelezettség. Ez a pártállam."
Nem pártállam - mint már említettem -, az akkor lenne, ha nem lennének leválthatók"
Akkor ebben megegyeztünk. Köztársasági elnök, Médiatanács és NMHH elnök, Főügyész, ÁSZ elnök, alkotmánybírák NEM LEVÁLTHATÓ pártkatonák = Pártállam.

""terítéken a bíróságok"
Azt már 20 éve meg kellett volna lépni. A több száz 2006 őszi elsőfokú ítélet majd mindegyike felmentéssel végződött másodfokon. Évekig húzódó perek, következmény nélküli súlyos baklövések, OIT kiskirályság, ez is volt már..."
Sületlenség. A rendszerváltás óta a bírói kar csaknem nyolcvan százaléka kicserélődött. Onnantól, hogy az (ellenőrzés nélküli) hatalom rátelepedik az igazságszolgáltatásra = megintcsak pártállam.

Lefejezik a bíróságot, kinevezési moratóriumot írnak elő, de az ügyek lassúságára hivatkoznak?

Csökken az Alkotmánybíróság hatásköre (nem csak a gazdasági ügyekkel - hogy korábbi csúsztatásodat korrigáljam) korlátozzák kik és milyen feltételekkel fordulhatnak AB-hoz, de annak létszámát meg növelik?

"Média: nem történt semmilyen kirívó eset. Az, hogy nincs lóvé a ballibnek az az ő problémájuk. A jobbos sajtó túlélt 8 évet, ők meg kimúlnak egy év után? Orbán se szólt, hogy ne vegyünk népszabót meg hócipőt."
Újabb csúsztatás. Azon túl, hogy cinikus vagy, vagy pedig vak (esetleg mindkettő) nem lóvé kérdés az, hogy hatalmi eszközökkel zsarolják vagy lehetetlenítik el a sajtót és a médiát.

" gazdaságban annyi gond lehet, hogy ezeket a lépéseket már későn tettük meg"
Mely lépéseket?
Az adósbesorolásunk tavaly óta esett, a munkanélküliség nőtt, az adósságunk nőtt, szerkezeti reformok nem voltak, a gazdaság "motorjai" nem indultak be....

Akkor meg miről beszélünk?
Nagyon is ott van a karikatúra négymadártól, csak nem akarod megérteni...

Dehát Kádárnak is voltak hívői még 1990-ben is. Így van ez rendjén

A jobboldali sajtó nem túlélte, hanem egyenesen kiteljesedett: HÍRTV, ECHO TV, Lánchíd Rádió, Magyar Hírlap, Helyi Théma.... mert nem egypárti, hanem paritásos

Silcon 2011.06.18. 18:38:20

@szempontpuska:
A bebetonozás eddig is megvolt, pl. Fletóékat képtelenség volt kitenni. A pártállam és a mostani között az a lényegi különbég, hogy a maiak simán leválthatók. A '89-es alkotmányt megalkotók azért hoztak egy csomó furcsa szabályt, hogy az MSZ(M)P visszatérését megakadályozzák, vagy ha ez nem megy, lehetőségeit korlátozzák (sok 2/3-os törvény, ami azután MDF-SZDSZ paktumhoz vezetett). A kormányozhatóságot szolgálta az 5%-os küszöb és a győztes intenzív segítése is.

Az állam nem lett nagyobb és drágább. Ez honnan jött?

45% körül van még mindig a Fidesz népszerűsége, olyan nagyon nincs rászorulva a gerrymanderingre.

"az övéiket váltogatták le"
Ez a másik oldal nézőpontjából mit számít?

"90 óta paritásos alapon illetve ellenzéki közreműködéssel voltak választhatók, beleértve a szoci-szdsz 74%-os parlamenti többség időszakát is..."
De rossz az emlékezete magácskának! 1996. Bruhács János. A jelölésen átment, de a szavazáson már csak az MSZP által ajánlott Holló Andrást választották meg. Paritásos alapon és ellenzéki közreműködés mi, na ne nevettess.

"NEM LEVÁLTHATÓ pártkatonák"
Eddig sem voltak leválthatók, viszont előbb-utóbb lejár a megbízatásuk. Azon különvéleménnyel, hogy max. 6 év lenne jó.

"a bírói kar csaknem nyolcvan százaléka kicserélődött"
Kivéve pont a vezetői réteget akiknek "elvárásai" vannak a ítészek felé, ld. Bónis Éva és 2006-os ítéletek sorozatát.

"Csökken az Alkotmánybíróság hatásköre"
Az angoloknál is oda a demokrácia, ott az alkotmány le sincs írva. Érdekes mód ezt a témát nem hoztad fel: "Én aztán vérfideszes vagyok - de gyakorló ügyvéd is: EZ MI A GYÁSZOS LÓFASZ, IM-es Kollégák??!"
mandiner.hu/cikk/20110618_en_aztan_verfideszes_vagyok

"cinikus vagy"
Nem szép dolog a kárörvendezés, de jólesik :) 12 éves szoci kormányzás alatt voltam fejőstehén, ennyi csak kijár nem?

1-2 éven belül kiderül, hogy amit a gazdaságban csináltak, működik-e. A besorolásunk *nem* esett, a befektetésre ajánlott sáv legalján vagyunk mindenkinél, sőt a fitch adott egy jó pontot: "Pozitívan értékelték a megkérdezett elemzők, hogy a Fitch levette a magyar szuverén adósságosztályzatról a negatív kilátást és azt stabilra minősítette." (tőzsdefórum) Ezt a besorolást a fent már említett CDS-ek alakulása nem indokolja. A másik probléma, hogy nyitott gazdaság lévén a GDP és a GNI között van némi hézag. No meg az a fránya ÁFA: hetivalasz.hu/jegyzet/adoverseny-kontra-harmonizacio-38584

"A jobboldali sajtó nem túlélte, hanem egyenesen kiteljesedett"
Akkor most fog felvirágozni a balos média? Na itt se nagyon volt rendszerváltás. Micsoda arcok a megmondók még mindig, aztán csodálkoznak, hogy a kutya se kíváncsi rájuk.

szempontpuska 2011.06.19. 21:39:13

@Silcon: "A bebetonozás eddig is megvolt, pl. Fletóékat képtelenség volt kitenni. A pártállam és a mostani között az a lényegi különbég, hogy a maiak simán leválthatók"
Kamu! 21 éven át tartott az a kiegyensúlyozott rendszer, ami - éppen a végrehajtó hatalom ellenőrzésének érdekében - konszenzushoz kötötte és paritásos alapon tette lehetővé meghatározó intézmények vezetőit. Felsoroltam egy párat de igonráltad. Meg is értem ha nem akarsz szembenézni ezzel. A legfőbb ügyész, a Köztársasági elnök, az ÁSZ elnök, az AB tagjai, a Médiahatóság pl. nem leválthatók és nem is voltak azok... éppen ezért volt jelentősége a paritásos elvnek kinevezésükkel kapcsolatban.

"Az állam nem lett nagyobb és drágább. Ez honnan jött?"
Innen: nol.hu/belfold/olcso_allamot_igert_orban__de_kormanya_tobbe_kerul__mint_bajnaie

és pl. innen:
kormanykronika.blog.hu/2011/06/06/az_nfu_meghizott_a_karcsusitasban

"45% körül van még mindig a Fidesz népszerűsége, olyan nagyon nincs rászorulva a gerrymanderingre."
Hát igen. Eddig is előzékenységükről voltak híresek. A Földrajzi név bizottságra sem voltak rászorulva, oszt mégis mi lett.... (amúgy 900 ezer szavazót vesztettek egy év alatt)

""90 óta paritásos alapon illetve ellenzéki közreműködéssel voltak választhatók, beleértve a szoci-szdsz 74%-os parlamenti többség időszakát is..."
De rossz az emlékezete magácskának! 1996. Bruhács János. A jelölésen átment, de a szavazáson már csak az MSZP által ajánlott Holló Andrást választották meg. Paritásos alapon és ellenzéki közreműködés mi, na ne nevettess."
Kacarászhatsz ezen, a tények makacs dolgok:

index.hu/belfold/2010/06/28/fideszes_alkotmanybirok_orkodhetnek_a_torvenyesseg_folott/

"Eddig sem voltak leválthatók, viszont előbb-utóbb lejár a megbízatásuk. Azon különvéleménnyel, hogy max. 6 év lenne jó."
A leválthatóságot és a kilőtt paritást már fentebb megbeszéltük. Az ÁSZ elnöke 12 évre, a Médiatanács 9 évre lett megválasztva, Polt pedig marad a helyén amíg újat nem tudnak helyette választani. Orbán pedig nyíltan beszélt arról, hogy 10 kormányt akar sakkban tartani....

""a bírói kar csaknem nyolcvan százaléka kicserélődött
Kivéve pont a vezetői réteget akiknek "elvárásai" vannak a ítészek felé"

Ez is kamu. A rendszerváltáskori vezetői réteg kiöregedett. Az akkori bírói kar 50-60 éves tagjai már régen nyugdíjban vannak. Akik most állnak a hierarchia csúcsán, 1990-ben 40 évesek voltak.

""cinikus vagy"
Nem szép dolog a kárörvendezés, de jólesik :) 12 éves szoci kormányzás alatt voltam fejőstehén, ennyi csak kijár nem?"
Van akinek ez is elég. Ha úgymond a sajátjai szopatják. Nagyjából erre a felszínességre épül a Fidesz retorikája: az ellenségképre. zért állunk permanenes háborúban az EU-val, Brüsszellel, Moszkvával, a szomszédainkkal, a Velencei Bizottsággal, a nyugdíjasokkal, az IMF-el, a jogállammal és a józan ésszel...

Ennek fényében teljesen logikus a szavazók legnagyobb hányada, hogy elfordul a politikai elittől. Nekik (nekünk) van igazunk.

"1-2 éven belül kiderül, hogy amit a gazdaságban csináltak, működik-e. A besorolásunk *nem* esett, a befektetésre ajánlott sáv legalján vagyunk mindenkinél, sőt a fitch adott egy jó pontot: "Pozitívan értékelték a megkérdezett elemzők, hogy a Fitch levette a magyar szuverén adósságosztályzatról a negatív kilátást és azt stabilra minősítette." (tőzsdefórum)"
Csak éppen arról feledkeztél el, hogy előtte leminősítették Magyarországot és ezzel a Fitch jóponttal sem értük el azt a szintet, amivel Bajnai átadta.
Komolyan gondoltad, hogy ezt beveszi bárki?
Mert viccnek viszont elég gyenge volt...

""A jobboldali sajtó nem túlélte, hanem egyenesen kiteljesedett"
Akkor most fog felvirágozni a balos média?"
Szórakoztató a tettetett butaságod. A Fidesz előtti érában paritásos rendszer volt az Médihatóságban, elképzelhetetlen volt, hogy egyetlen párt katonái döntsenek frekvenciákról, közmédia elnökökről, finanszírozásról és bíróság helyett ítélkezzenek a sajtó ügyeiben....

A korábbi rendszerhez képest itt is csökkent a luralizmus és a demokrácia. valójábansoha ilyen közel nem volt a média egyetlen párt irányításához, int az MSZMP óta.

Ez lett a "fordulat" eredménye. A komcsizó fidesz hatalgyakorlása közelebb áll a komcsikhoz, mint bármely más hatalom a rendszerváltás óta.

Ez tényszerűen igaz és egyértelmű...

Silcon 2011.06.20. 21:29:44

@szempontpuska:
"21 éven át tartott az a kiegyensúlyozott rendszer ... paritásos alapon tette lehetővé"
Ennek a szembeköpése volt az említett 1996-os alkotmánybíró választás, amikor a parlament az MSZP-s jelöltet megszavazta, a jobboldalit meg nem. Paritásos alapon. Hornék is simán kitúrták Bod Pétert az MNB elnöki székéből. Mert ők tetőtől-talpig gentlemanek voltak.

"nem leválthatók és nem is voltak azok"
De lejár a megbízatásuk és újat választanak helyettük. Állampárt esetén nem lennének szabad választások, egyes emberek leválthatók lennének, de maga a párt nem. Nem ez a helyzet.

"Innen: olcso_allamot_igert_orban__de_kormanya_tobbe_kerul__mint_bajnaie"
Kormány != Állam.
A 2mFt-s fizetési plafonnal és a minimumra vett fb. és igazgatósági tagokkal mennyit spóroltak?

"Kacarászhatsz ezen, a tények makacs dolgok"
Idézet a cikkből: "Most tehát ez úgy nézne ki, hogy a két kormánypárti tagra három ellenzéki jutna, azaz a Fidesz-KDNP-nek nem lenne meg a többsége a jelöléskor" - Ebbe melyik 2/3-al nyertes párt menne bele? Miért jutott eszembe, hogy amikor az SZDSZ "ellenzékivé vált" és az ilyen bizottságokban újraosztották a helyeket (pontosabban a kormánypárt plussz helyeket kapott)?

"40 évesek voltak"
A 70 éves életkor meghagyása esetén 50. Sok volt akkoriban a pártvonalról szakmaira váltó ejtőernyős. Pont az a baj, hogy azok a kevesek, akik maradtak, kulcspozícióban vannak. Egyébként szerinted rendesen működnek a bíróságok? A fene nagy önigazgatás a minőség rovására ment. Jöjjenek a fiatalok, vannak épp elegen jogászok.

"a sajátjai szopatják"
Nem jellemző, az átalakításnak nagyságrendileg több nyertesét ismerem, mint vesztesét. Egy mezei nyugati szaki simán keres 2500€-t, nálunk a gyermektelenek ~1100€-tól járnak jobban az egykulcsos adóval. A rohadt burzsujok!

"Csak éppen arról feledkeztél el, hogy előtte leminősítették Magyarországot"
Az tavaly ősszel volt. A besorolásunk és a CDS áraink nincsenek összhangban. Fenntartom, hogy a gazdaság fogja eldönteni Orbánék sorsát. A médiatanács, az alkotmánybíróság stb. nagyjából 10%-ot érdekel, a többieket hidegen hagyja. Fletóék is azért pereceltek, mert a barmolás árát a "reformok" keretében velünk akarták megfizettetni. Na ez az ami nem megy. Kovács Árpád: www.magyarhirlap.hu/gazdasag/no_az_orszag_iranti_gazdasagi_bizalom.html

"A Fidesz előtti érában paritásos rendszer volt az Médihatóságban"
Ld. fent az SZDSZ "ellenzéki" pozícióival. Itt van Annamariék blogján: mediatanacs.blog.hu/2011/06/20/megujulas_elott_a_radios_piac
Szépen felsorolja, hogy milyen aránytalanságok "kedvezmények" voltak a régi verzióban. A frekvencia korlátozott erőforrás, hol adnak politikai okokból kedvezményt, hogy szegény bukott ellenzék is hallathassa a hangját? Ellenzékben már nem tetszik a piac működése?

"Ez lett a "fordulat" eredménye."
Ez nem a fordulat eredménye, hanem az elmúlt 20 év tehetetlenségéé, a semmire sem jó kompromisszumoké. Ha olyan nagyon elq... ők is, akkor majd a Fidesz ellenzéknek lesz 2/3-a.

szempontpuska 2011.06.21. 09:57:35

@Silcon: Úgy látom teljesen félrecsúszol a beszélgetés eredeti vonalától, mintha már feladtad volna annak bizonygatását, amiről az eredeti karikatúra szól. Hol itt a fordulat? Hol itt a javulás? Szinte minden reakciód arra iránul, hogy a korábbi helyzeted fikázd, ellentmondásait és visszatettsző vonásait kiemeld, ami max. arra alkalmas, hogy - a legjobb esetben is - legalább annyira rossz volt (jó esetben) mint a mostani... Ehhez olykor a csúsztatásoktól, kamuzástól és a valóságtagadástól sem riadsz vissza. Hát megér ez ennyit?
Az, hogy mik voltak az eddigi rendszer anomáliái akár egy szemernyivel is jobbá teszik, legitimálják a Fidesz pártállamát? Ugye nem?
Akkor meg min erőlködsz?

"Ennek a szembeköpése volt az említett 1996-os alkotmánybíró választás, amikor a parlament az MSZP-s jelöltet megszavazta, a jobboldalit meg nem. Paritásos alapon. Hornék is simán kitúrták Bod Pétert az MNB elnöki székéből. Mert ők tetőtől-talpig gentlemanek voltak."
Ehhez képest, most az ellenzék ki van rekesztve az AB tagok jelöléséből. Vajon jobb lett-e így vagy rosszabb?
Vajon az, hogy a szocik hitszegő módon kijátszották 15 éve Bruhácsot, ezzel teljes ellenőrzésük alá vonták az AB-t? Nem! Elég sokszor meggyűlt a bajuk az AB-val? Igen!
Jobb-e hogy most legitim módon tolnak be pártkatonákat (Stumpf, Balsai, Szalai) az AB-ba? Nem!

"nem leválthatók és nem is voltak azok"
De lejár a megbízatásuk és újat választanak helyettük. Állampárt esetén nem lennének szabad választások, egyes emberek leválthatók lennének, de maga a párt nem. Nem ez a helyzet."
Egy hazugságod (újabb) tehát kipipálva. Eddig amellett kardoskodtál, hogy leválthatók.

"A 2mFt-s fizetési plafonnal és a minimumra vett fb. és igazgatósági tagokkal mennyit spóroltak?"
Ezt te kérdezed? Te állítottad, hogy "Az állam nem lett nagyobb és drágább"
Erre én behivatkoztam, hogy miért igen. Ha szerinted a fizetési plafon ezt kompenzálja, bizonyára vannak összevetésied róla, hogy a fizetések lefaragása 2 M Ft kompenzálja a létszám és státusznövekedést. Hajrá! Mutasd meg, ne kérdezősködj!

"Idézet a cikkből: "Most tehát ez úgy nézne ki, hogy a két kormánypárti tagra három ellenzéki jutna, azaz a Fidesz-KDNP-nek nem lenne meg a többsége a jelöléskor" - Ebbe melyik 2/3-al nyertes párt menne bele?"
Erre egész pontos válaszom van: Bármelyik másik! Elfogadta az MSZP-SZDSZ koalíció amikor 2/3-a volt és ilyen szabályokat alkotott 2/3-ának birtokában pl. a médiatörvényről is. Ennyivel votak pluralistábbak a mostani rezsimnél....

"Miért jutott eszembe, hogy amikor az SZDSZ "ellenzékivé vált" és az ilyen bizottságokban újraosztották a helyeket (pontosabban a kormánypárt plussz helyeket kapott)?"
Mert paritás volt. Amikor egy párt ellenzékivé vált, akkor ellenzékben a helye. Így ment ez az ORTT-ben is, amikor az SZDSZ volt ellenzéki és amikor a MIÉP volt az. Ördögtől való, hogy az ellenzék egy része is egyetérthet valamiben a kormánypárttal?

"A 70 éves életkor meghagyása esetén 50. Sok volt akkoriban a pártvonalról szakmaira váltó ejtőernyős."
Erre valami konkrétumot kérek, mert ez így csak üres handabanda! Hogy lesz-lett valaki (kik?) ejtőernyősként bíró?

"Pont az a baj, hogy azok a kevesek, akik maradtak, kulcspozícióban vannak. "
Hányan vannak? Megint a levegőben hadonászol, vagy van erre valami konkrét számadatod, kimutatásod?

"Egyébként szerinted rendesen működnek a bíróságok?"
És a Népi ülnökök lecserelésével, a bíró kinevezési moratóriummal most jobb lesz? A szakma nem ezt állítja. Hatástanulmány, felmérés nem is készült, csak a döntés. Éppen ezért elég valószínű, hogy nem szakmai, hanem nagyonis politikai okok állnak a módosítás hátterében...

"A fene nagy önigazgatás a minőség rovására ment. Jöjjenek a fiatalok, vannak épp elegen jogászok."
Nem a fiatalok jönnek, hanem a pártkatonák. Itt is.

""a sajátjai szopatják"
Nem jellemző, az átalakításnak nagyságrendileg több nyertesét ismerem, mint vesztesét. Egy mezei nyugati szaki simán keres 2500€-t, nálunk a gyermektelenek ~1100€-tól járnak jobban az egykulcsos adóval. A rohadt burzsujok!"
Igazán? Ha nagyságrendileg több nyertese van az egykulcsos adónak, mint vesztese, áruld már el mi szükség van bérkommandóra, államszocializmusra emlékeztető bérmeghatározásra a magánszférában, ugyanakkor (ha az ilyenkor szokásos valóságtagadást félretesszük) hogyan lehetséges, hogy - miközben az volt a mantra, hogy senki nem jár rosszabbul - az adócsökkentéstől többszázezer embernek csökkent a nettó jövedelme?

hetivalasz.hu/uzlet/berkommandosok-pedig-nincsenek-36053

Itt találsz egy kimutatást arról, hogy cca. másfél millió embernek csökkent a jövedelme a zseniális húzástól, ami ráadásul növelte a ktsgvetési hiányt is:

index.hu/gazdasag/magyar/2011/03/07/szaz_emberbol_negyven_bukott_az_uj_adoszabalyokkal/

Ja és az átlagkereset: februárban 128,536 míg 2009. decemberben, sőt még 2010. novemberben is - tehát az egyszeri rendkívüli adócsökkentés előtt - 133 ezer forint felett volt (KSH)

""Csak éppen arról feledkeztél el, hogy előtte leminősítették Magyarországot"
Az tavaly ősszel volt. A besorolásunk és a CDS áraink nincsenek összhangban. Fenntartom, hogy a gazdaság fogja eldönteni Orbánék sorsát. "
Ez megint hit kérdés. Ennek egyelőre semmi jele, így a karikatúra teljesen helytálló. Semmi jele annak, hogy jobban, vagy akárcsak ugyanolyan rosszul alakulnak a dolgok Magyarországon.

""A Fidesz előtti érában paritásos rendszer volt az Médihatóságban"
Ld. fent az SZDSZ "ellenzéki" pozícióival. Itt van Annamariék blogján: mediatanacs.blog.hu/2011/06/20/megujulas_elott_a_radios_piac
Szépen felsorolja, hogy milyen aránytalanságok "kedvezmények" voltak a régi verzióban. A frekvencia korlátozott erőforrás, hol adnak politikai okokból kedvezményt, hogy szegény bukott ellenzék is hallathassa a hangját? Ellenzékben már nem tetszik a piac működése?"
Mint már mondtam nem a piacról van szó. Hanem a szabályozásról, a színfideszes médiahatósági uralomról, amelyhez hasonló koncentráció az MSZMP Agit prop idején összpontosult utoljára. Az ORTT-t ekézed, amelyben pedig ott ültek a fidesz delegáltjai is, és nagyon jól mutyiztak, benne voltak ezekben az aránytalanságokban, mint társaik. Döntsd már el, hogy a korábbi médiatörvényt ekézed, vagy a jelenlegit véded? Mert egyikből sem következik, hogy a másik jó. Bár elég egyértelmű, hogy a régi rossz törvénynél sikerült egy még rosszabbat alkotni...

"Ez nem a fordulat eredménye, hanem az elmúlt 20 év tehetetlenségéé, a semmire sem jó kompromisszumoké."
Amiket én emeltem ki, azok a fidesz rezsim "eredményei" ezeket nem lehet visszafelé mutogatással kimosni.

"Ha olyan nagyon elq... ők is, akkor majd a Fidesz ellenzéknek lesz 2/3-a."
Azt hiszem még mindig nem érted: Én SENKI kezében nem akarok látni ekkora ellenőrizetlen hatalmat. Ez éppúgy vonatkozik a Fideszre, mint bármely más, helyébe lépő pártra vagy politikai erőre. Amíg ezt fel nem fogod, addig ismételgetheted a komcsizást, hornozást, szdsz-ezést és nem érted meg, valójában mi a baj ezzel.

A hithű kommunisták mentalitása volt pont ilyen, akik azt hitték, a Horthy-Szálasi korszak mindenre feljogosította őket, aztán a végén nagyjából ugyanolyanok lettek (vagy még rosszabbak), mint akiket tagadtak és akikre mutogattak.

Silcon 2011.06.21. 15:59:19

@szempontpuska:
Nem teljesen csúsztam félre, az ezt megelőző hsz-ben is említettem, hogy a környezetemben szinte mindenki nyertese a változásoknak vagy legalábbis

ugyanott tart. Az egykulcsos adó veszteseinek kimutatása sem feltétlenül pontos, hiszen a svarc jövedelmek ebben nem szerepelnek. Ahol olyan magas a fekete- ill. szürkegazdaság, ott ezt is érdemes lenne megnézni. A probléma gyökere a Medgyessy-féle, a minimálbér adóját teljesen kikompenzáló adójóváírás volt. Ennek folyik a megszüntetése. A HV cikkében is szerepel, hogy: "A gyermekesek - jövedelemtől függetlenül - jól járnak." Társadalompolitikai cél. A gazdaságban a dolgok nem máról-holnapra változnak meg (ld. Kovács Árpád interjú), de a keretek megvannak. A motiváció visz előre és ezt biztosítja az egykulcsos adó (majd a szuperbruttó kivezetése). Ha többet dolgozol/keresel, több is marad. A motiváláson kívül mit vártál, öt éves tervet? Legalább nem kilátóra meg főtérfelújításra költjük ezentúl az EU pénzeket. Ez is valami.
Stumpf alkotmánybírói működése során egyáltalán nem tűnik pártkatonának, ugyanúgy elkaszálta a visszamenőleges törvényeket.
Kevered a szezont a fazonnal, a leválthatóság az "állampárti" besorolás kapcsán jött elő, nem pedig egyes pozíciókban lévők elmozdítására vonatkozóan.

Mint többször említettem, a következő választáson simán elmozdítható a fidesz, akár 2/3-os többséget is szerezhet a másik oldal, ez a klasszikus

állampártot feltételezve nem lehetséges.
FB és igazgatósági taglista 70, a folytatásban még 30 fő, egyben utalás az ejtőernyősökre is: hetivalasz.hu/itthon/tiszteletdijeso-19547/
Hornék mértékletességéről meg csak annyit, hogy a felszínen lehet, hogy megvolt a paritásos elv, a valóságban úgyis az történt, amit ők alkartak. A

színfideszes médiahatóság meg úgy alakult ki, hogy a t. ellenzék felhúzta az orrát és a felajánlott pozíciókat sem fogadta el. A törvény a tagok kinevezését a

parlamentre bízza. Most nyíltan történik mindaz, ami eddig burkoltan folyt.
"egy párt ellenzékivé vált" (mármint az SZDSZ) :D
"ejtőernyősként bíró" úgy, hogy pl. megvolt a szakmai végzettsége. Pont az a baj, hogy nem feltétlenül lett bíró, hanem a felsővezetői vonalon szerzett

pozíciókat. A privatizáció környékén nekünk is kijutott pár ejtőernyős, egy időben még a diri is az volt. A fent már belinkelt MH cikk szépen összefoglalja a problémákat.
"SENKI kezében nem akarok látni ekkora ellenőrizetlen hatalmat" Nem is valószínű, hogy lesz rá példa a közeljövőben. Bármennyire furcsa, Orbán nem "kamikáze kormányt" akar vezetni, mint ahogy Antall mondta magáról, tehát figyelni fog. Amit tesz, az gyakran érdeksérelemmel jár, de van célja. Az előző vezetés bukását az okozta, hogy addig-addig lavírozott a különböző érdekcsoportok kiszolgálása között, míg a sok bába között elveszett a gyerek, a gazdaság.
süti beállítások módosítása